Generic placeholder image

Itineraris guiats

Eth Holet et guiarà a través dels camins de la Val d’Aran. Rebràs avisos i informació suplementària quan estiguis a prop dels punts d’interès.

Generic placeholder image

Tot sobre l’aigua

Aprèn sobre els rius i estanys de la Val d’Aran. Eth Holet està ple de materials divulgatius fets per científics que han treballat aquí des de fa anys.

Generic placeholder image

Mapes personalitzats

Rastreja i enregistra els teus itineraris, i afegeix les teves pròpies fotos, vídeos i notes al mapa. Desa’ls per tornar a visitar-los.


El camí de la Garona. Aprèn tot sobre el riu principal de la Val d’Aran.

La Garona ofereix la possibilitat de conèixer un ecosistema fluvial, els usos i aprofitaments humans que s’han fet des d’antic, i com aquests han modificat i configurat el riu actual. Aquest itinerari entre el Pont d’Arròs i Casarilh té dues variants: en cotxe seguint la N-230 i la C-28 i a peu seguint el Camin Reiau i el GR-211. La distància total és de 11 km, amb un desnivell acumulat de 184 m. El camí no presenta cap dificultat, i és adequat per a qualsevol persona amb una forma física mitja. La variant en cotxe fa l’itinerari accessible a tot tipus de visitants.

Generic placeholder image

Generic placeholder image

Estanho d’Escunhau. Explora l’estany que drena cap el subsòl i descobreix el seu jardí submergit.

L’Estanho d’Escunhau està situat sota unes escarpades parets de roca calcària amb formes erosives peculiars, com ara l’avenc per on l’estany desaigua cap a la cavitat més profunda de Catalunya. La seva característica principal és l’abundància de diverses plantes aquàtiques, que formen un autèntic jardí submergit i que es poden distingir des de les vores. Itinerari de 10 km i 795 m de desnivell per pista seguit de 1.8 km i 200 m de desnivell a peu, per acabar amb un circuit (1 km) al voltant de l’Estanho d’Escunhau. L’itinerari és adequat per a qualsevol persona amb un mínim de forma física.


Bassa d’Oles. Visita en família un estany domesticat.

La Bassa d’Oles és una bassa d’origen natural que posteriorment es va represar. Es practica la pesca intensiva, i la bassa és repoblada regularment amb truites. És per tant un exemple d’ecosistema aquàtic fortament humanitzat. Està envoltada d’una pineda de pi roig de gran valor paisatgístic. L’interès principal rau en l’important entapissat de vegetació aquàtica submergida i les illes de joncs que s’hi troben. Itinerari circular de 1.7 km amb 50 m de desnivell a les rodalies de la Bassa d’Oles, apte per a tots els públics.

Generic placeholder image

Generic placeholder image

Estanys de Pois i de Còth deth Hòro. Recorre els estanys més elevats en una ruta d’alta muntanya.

Aquests estanys són típicament alpins, amb aigües de tipus carbonatat. Es troben en un paisatge de morfologia glacial de roques calcàries i sorrenques amb formes espectaculars. La ruta té vistes impressionants de l’Aneto i la seva glacera. És una ruta circular d’alta muntanya de 10 km i 1040 m de desnivell, amb sortida des de l’aparcament del Plan dera Artiga de Lin. L’itinerari és adequat per a persones amb un bon entrenament i experiència en alta muntanya.


Estanh Redon. Descobreix què ens revela la ciència sobre el canvi ambiental.

El Redon és un dels grans estanys dels Pirineus. Té aigües molt transparents i està encaixonat en un circ de roca granítica i parets escarpades. Ha estat objecte de recerca científica des de fa dècades, i a la vora hi ha un petit laboratori de camp i una estació meteorològica. Les investigacions han demostrat que el Redon és un sentinella dels canvis ambientals globals del passat i el present, com ara la contaminació atmosfèrica o el canvi climàtic. Itinerari de 3.6 km amb 600 m de desnivell. És adequat per a persones acostumades a caminar per la muntanya i amb una condició física mitja.

Generic placeholder image

Generic placeholder image

Val de Varradòs. Experimenta la força de l’aigua i coneix els hàbitats aquàtics més extrems.

La vall de Varradòs té un relleu escarpat que dóna lloc a una intensa activitat d’allaus i a cascades impressionants. A la capçalera de la vall, la zona de la Sèrra de Pica Palomèra és una de les més recòndites de l’Aran. Els estanys que trobem aquí són hàbitats extrems, degut a l’acidesa de les seves aigües. L’itinerari té dues parts: primer 10 km de pista asfaltada, per recórrer el riu de Varradòs i visitar el Saut deth Pish; després, itinerari circular a peu de 12 km i 980 m de desnivell, per visitar els estanys Nere de Uèrri i de Pica Palomèra. Per fer l’itinerari a peu és imprescindible tenir un bon sentit de la orientació, bona forma física i experiència en alta muntanya.